GELUIDSFRAGMENTEN

Luister deel 1

Luister deel 2

...

Fragment 54: Introductie

Introductie van de 13e en laatste uitzending van Radio Futura. Marjolein Frijling in gesprek met Het Transitiebureau. In deze afsluitende editie dragen kunstenaars en denkers utopische ideeën aan voor de toekomst. Een poging andere mogelijke toekomsten verbeelden en zo nieuwe ordes en systemen denkbaar maken.

Click to edit...

Fragment 55: Citaat Jochum Veenstra

Citaat Jochum Veenstra met nabespreking Het Transitiebureau​

Click to edit...

Fragment 56: Citaat Andrea Božić en Julia Willms

Citaat Andrea Božić en Julia Willms (TILT) met nabespreking Het Transitiebureau. In English.​

Click to edit...

Fragment 57: Citaat Bo Tarenskeen.

Citaat Bo Tarenskeen. Meer...

Click to edit...

Fragment 58: Citaat Floor van Leeuwen

Citaat Floor van Leeuwen voorgedragen door Anoek Nuyens.​

Click to edit...

Fragment 59: Citaat ​Tchelet Weisstub

Citaat Tchelet Weisstub met nabespreking Het Transitiebureau. In English.​

Click to edit...

Fragment 60: Citaat ​Tobias Kokkelmans. ​

Citaat Tobias Kokkelmans. De introductie van De Agenda van Het Transitiebureau.

Click to edit...

Fragment 61 + 62​: Citaat Willem Schinkel. ​

Citaat Willem Schinkel. Een lezing die Schinkel hield in de Rode Hoed als onderdeel van de Grote Utopieshow. Radio Futura zendt zijn voordracht uit vanaf de vierde stelling. Meer...

Click to edit...

Fragment 63Column van Femke Halsema

Column van Femke Halsema met de titel Utopie of modderen we lekker door? ​(Reactie op Willem Schinkel)

Click to edit...

Fragment 64​: Citaat Wouter Hillaert.  ​

Citaat Wouter Hillaert.  

Click to edit...

Fragment 65: Albert van Andel

Citaat Albert van Andel

Click to edit...

Fragment 663e Thorbecke Lezing 

3e Thorbecke Lezing door Kristin Rogghe (dramaturg en cultuurjournalist) over het gedachtengoed van de Kameroenese politicoloog en filosoof Achille Mbembe. Introductie van Anoek Nuyens.

Click to edit...

Fragment 67: Een gesprek

Daggast Jan Lazardzig (universitair docent Theaterwetenschap UvA) in gesprek met Marijke Hoogenboom over utopische theaterontwerpen in de stadsarchieven van Amsterdam. In het Engels.

Click to edit...

Fragment 68: Laatste afkondiging 

Laatste afkondiging Radio Futura.

Click to edit...

Fragment 54: Introductie


​Introductie van de 13
e en laatste uitzending van Radio Futura. Marjolein Frijling in gesprek met Het Transitiebureau. In deze afsluitende editie dragen kunstenaars en denkers utopische ideeën aan voor de toekomst. Een poging  andere mogelijke toekomsten verbeelden en zo nieuwe ordes en systemen denkbaar maken.

Fragment 55: Citaat Jochum Veenstra

Fragment 56: Citaat Andrea Bozic en Julia Willms

Fragment 57: Citaat van Bo Tarenskeen

Over utopisch denken

Bo Tarenskeen

In de afsluitende editie van Radio Futura, op 27 september 2014, droegen kunstenaars en denkers utopische ideeën aan voor de toekomst. Een poging andere mogelijke toekomsten verbeelden en zo nieuwe ordes en systemen denkbaar maken. Een van de utopische ideeën was van Bo Tarenskeen.

“Soms is het net of alles wat we, wat ik, wat jij doet, wordt voortgedreven door een groot maar onbewust verlangen om met de wereld en elkaar samen te vallen, of door de wens dat alles buiten ons samenvalt en wij daar dan in mee vallen, maar dat vallen, dat is een terugvallen, een terug rennen, de dood in, want de echte beweging die wij maken is een achterwaarts naar voren de toekomst, het leven in deinzen, juist weg van dat moment dat alles een en hetzelfde oftewel dood was, steeds losser van elkaar, steeds verspreider, steeds gefragmenteerder zodat we ook niet meer hoeven te zeuren over de kloof tussen ons, de kloof tussen politiek en samenleving, tussen samenleving en kunst en tussen kunst en politiek, omdat alles sowieso een grote kloof is, het hele leven zelf is een grote kloof en het gaat er niet om die te dichten, maar om steeds als verschillende zielen naar elkaar toe te springen en de utopie is, denk ik, die innerlijke staat waarbij wij niet bang meer zijn en om zo alleen te zijn als wij zijn, zodat we juist vol overgave, zonder terughoudendheid die sprong naar elkaar kunnen maken, elke dag weer, elke dag weer, de sprong van twee, of duizend onderscheiden individuen, werelden, binnenwerelden, naar elkaar toe, zodat ze in de lucht kunnen botsen en iedereen kan genieten van de vonkenregen die dat oplevert.”


DAGGAST ANNEMIE VANACKERE

Daggast Annemie Vanackere (intendant van HAU in Berlijn) in gesprek met Mark Timmer. Hoe kunnen we de Duitse Freie Szene vergelijken met de nabije toekomst van het vlakke vloer theater in Nederland? Over Zwangsoptimismus, veerkracht, reframing en liefde.

DAG 13: ZATERDAG 27 SEPTEMBER
​CITAAT VOOR DE TOEKOMST

In deze afsluitende editie dragen kunstenaars en denkers utopische ideeën aan voor de toekomst. Een poging andere mogelijke toekomsten verbeelden en zo nieuwe ordes en systemen denkbaar maken. Enkele citaten zijn hier te lezen en luisteren.

Fragment 59: Citaat Tchelet Weisstub

Fragment 58: Citaat Floor van Leeuwen

Fragment 60: Citaat Tobias Kokkelmans

Fragment 61: Inleiding citaat Willem Schinkel

Fragment 62: Citaat Willem Schinkel

Fragment 63: Column van Femke Halsema


​Column
van Femke Halsema met de titel Utopie of modderen we lekker door? De column verscheen in De Correspondent en voorgedragen door Anoek Nuyens.

“Kun je, vraag ik me af, een utopisch vergezicht koesteren en nastreven, zonder de machtsmiddelen te willen gebruiken om deze hardhandig te verwezenlijken? En zonder te vervallen in 'kleine stapjes,' in de gewone politiek van alledag?” Femke Halsema

Fragment 64: Citaat Wouter Hillaert

Fragment 65: Albert van Andel

Fragment 66: 3e Thorbecke Lezing

Fragment 67 : Een gesprek