di 25 & wo 26 nov

MARCUS BAKKER

TIJDELIJKE SAMENSCHOLING / FRASCATI PRODUCTIES in coproductie met PRODUCTIEHUIS ROTTERDAM

theater

MARCUS BAKKER
TIJDELIJKE SAMENSCHOLING / FRASCATI PRODUCTIES
​in coproductie met PRODUCTIEHUIS ROTTERDAM

Het tweede deel van een tweeluik over afkomst, vaderfiguren en idealen

Marcus Bakker (1923-2009) was prominent lid van de Communistische Partij van Nederland (CPN). Hij was ook de grootvader van Michiel Bakker. Na Ouagadougou, een voorstelling over de familie van Carole van Ditzhuyzen in Burkina Faso, gaan theatermakers Michiel en Carole van Tijdelijke Samenscholing opnieuw op zoek naar een bloedverwant. Deze keer is de zoektocht niet geografisch, maar historisch. Het onderwerp is niet de feitelijke geschiedenis: het gaat om het verhaal van Marcus Bakker door de ogen van zijn kleinzoon.

​Welke krachten dreven de gedichten lezende jongeman er destijds toe een rechtlijnige politicus te worden? En dan de kleinzoon: voelt hij zich opvolger van zijn grootvader? En waarom is hij dan toneelspeler geworden?

van & met Michiel Bakker & Carole van Ditzhuyzen muziek Julian du Perron, Jasper Slijderink & Stan Vreeken lichtontwerp & techniek Ramses van den Hurk coach Matthias de Koning mede mogelijk gemaakt door VSBfonds

di 25 en wo 26 nov
Frascati 3, 21:00
€ 15 / 11,5
theater

TIJDELIJKE SAMENSCHOLING

Tijdelijke Samenscholing maakt voorstellingen met een muzikale, lichte toon waarin de toneelspeler centraal staat. Vaak wordt het persoonlijke gemengd met het literaire en maatschappelijke, waardoor de voorstellingen balanceren op de randen van waarheid en leugen, openbaar en privé, de werkelijkheid buiten en de actuele situatie op het toneel.
Tijdelijke Samenscholing bestaat uit Michiel Bakker en Carole van Ditzhuyzen. Sinds 2009 maakten zij zes stukken bij Frascati Producties, waarvan de laatste twee Interview (doen alsof het fictie is) en Ouagadougou in samenwerking met muzikant Stan Vreeken. In 2014 wordt dit traject afgerond en gaat de groep een samenwerking aan met Productiehuis Rotterdam.

THEATERKRANT

Bakker junior en Van Ditzhuyzen transponeren een politieke mastodont – Marcus overleed in 2009, 86 jaar oud – naar het heden, naar een discours over loyaliteit en politiek engagement dat van alle tijden is. […] knap en intrigerend, bij vlagen virtuoos.