di 11 t/m za 15 november

KUNST

DOOD PAARD & TG STAN

theater

KUNST
​DOOD PAARD & TG STAN

Yasmina Reza’s gelauwerde komedie over kunst, geld, waarde en vriendschap
​​
Wat is de waarde van kunst? En wat mag het kosten? Twintig jaar na de première van Yasmina Reza’s beroemde tekst zijn deze aloude vragen opnieuw volop actueel. Serge, Marc en Yvan zijn al vijftien jaar vrienden. Op een dag koopt Serge een volledig wit schilderij voor 30.000 euro. Marc vindt dat ronduit belachelijk. De pogingen van Yvan om de gemoederen te sussen, zijn slechts olie op het vuur. Zal de vriendschap dit fundamentele meningsverschil overleven….? De gevierde schrijfster Yasmina Reza (God van de Slachting) schreef een even hilarische als scherpe satire die de spelers van Dood Paard en Stan op het lijf is geschreven.

​tekst Yasmina Reza van & met Kuno Bakker, Gillis Biesheuvel & Frank Vercruyssen coproductie Dood Paard & STAN

di 11 t/m za 15 nov
Frascati 1, 20:30
€ 17 / 13,5
theater

YASMINA REZA

Yasmina Reza (1959) schrijft romans, verhalen, scenario’s en toneelstukken. Haar eerste stuk, Gesprekken na een Begrafenis (1987), was een enorm succes en haar werk is sindsdien bekroond met verschillende prijzen. Voor haar boek over de presidentscampagne van Nicolas Sarkozy trok zij een jaar lang met hem op. Kunst, Reza’s bekendste tekst, ging in première op 28 oktober 1994 in Parijs en is ondertussen vertaald in dertig talen. Haar tekst God van de Slachting werd verfilmd door Roman Polansky onder de titel Carnage.

DOOD PAARD

Dood Paard is al jaren een veel en graag geziene gast bij Frascati. In 2012 namen zij intrek in hetzelfde pand en sindsdien zijn zij huisgezelschap van Frascati. Dood Paard staat garant voor een autonome mentaliteit en een open houding van de spelers naar het publiek. Soms lijkt de grens tussen een toneelrol en zijn vertolker te vervagen. Al bijna twintig jaar overleven de acteurs zonder dat er een regisseur aan te pas komt. Of ze nu een bestaand stuk aanvatten of een splinternieuwe eigen tekst, altijd gaat het erom: hoe staan wij in het hier en nu? Iedere handeling, iedere uitgesproken zin is bedoeld om de eigen geest te scherpen. En daarmee die van de toeschouwer. 

video-play-button

TG STAN

Tg STAN is een eigengereid en ondogmatisch acteurscollectief, opgericht in 1989. De groep maakt sterk geëngageerd theater met weinig opsmuk en veel aandacht voor tekst en spel. Hun repertoire bestrijkt zowel de grote twintigste-eeuwse toneelschrijvers als hedendaagse auteurs.