Na het succes van Somedaymyprincewill.com maakte theatermaker Sadettin Kirmiziyüz samen met Marjolijn van Heemstra Hollandse
Luchten I: Jeremia
, een voorstelling over Nederlandse reaguurders
​die elkaar onder het mom van vrijheid van meningsuiting met beledigingen om de oren slaan op het internet. Wie zijn deze moderne Jeremia’s? En wat moeten we met hun klaagzang? Luisteren of negeren?

JANMAAT

Sadettin en Marjolijn doken in de geschiedenis van het Vrije Woord in Nederland en stuitten al gauw op dé Jeremia van onze generatie: Hans Janmaat (1934-2002), de verguisde leider van de Centrum Partij en Centrum Democraten. Volgens links Nederland de verpersoonlijking van racisme, volgens anderen een ziener en profeet. Genegeerd door de media, doodgezwegen in de Tweede Kamer en bedreigd. In 1992 werd Hans Janmaat veroordeeld toen hij zei dat hij de multiculturele samenleving wilde afschaffen. Nu, twintig jaar later, kijkt niemand meer van dit soort uitspraken op.

Waarom gold voor een politicus als Janmaat de vrijheid van meningsuiting niet en flirt half Nederland tegenwoordig met de vrijheid om te beledigen? Heeft Janmaat destijds de weg vrij gemaakt voor de reaguurders van nu? Hebben we massaal iets over het hoofd gezien? Hadden we niet moeten luisteren in plaats van doodzwijgen? Kirmiziyüz en Van Heemstra denken van wel. En dat is wat ze doen in de voorstelling Jeremia. Luisteren.

NRC ****
'Jeremia maakt knap invoelbaar dat de agressie van antifascisten toen vaak even erg, zo niet erger, was dan die van reaguurders nu.' Lees de volledige recensie

Click to edit...

SADETTIN KIRMIZIYÜZ

Sadettin Kırmızıyüz (Zutphen 1982) studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij was o.a. te zien bij Mightysociety, de Toneelmakerij, het Nationale Toneel en het NNT. Zelf maakte hij verschillende voorstellingen over zijn Turks-Zutphense afkomst, met de focus op thema's als migratie, identiteit en religie. Met zijn stichting Trouble Man maakt hij de komende jaren een nieuwe reeks over de Nederlandse samenleving:Hollandse Luchten. Vanaf seizoen 2014-2015 gaat hij vanuit Trouble Man een samenwerking aan met het Ro Theater. In 2008 kreeg Sadettin voor Avondland de Henriëtte Hustinxprijs. In 2013 won hij de BNG Nieuwe Theatermakersprijs voor de remake vanAvondland en zijn oeuvre. In 2013 werd hij, samen met co-auteur Casper Vandeputte, genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfpijs voor Somedaymyprincewill.com.

MARJOLIJN VAN HEEMSTRA

Marjolijn van Heemstra (Amsterdam 1981) studeerde godsdienstwetenschappen in Amsterdam en werkt als theatermaker en schrijver. Vorig jaar rondde ze bij Frascati Producties haar succesvolle drieluik af over grenzen in een geglobaliseerde wereld. Bij uitgeverij de Bezige Bij bracht ze in 2010 de dichtbundel Als Mozes had doorgevraagd uit, die werd genomineerd voor de C. Buddinghprijs en bekroond met de Jo Peters poëzieprijs. In 2012 verscheen haar roman De laatste Aedema die volgend jaar wordt bewerkt tot televisie-serie. In april 2014 verschijnt haar tweede dichtbundel. Marjolijn is columnist voor dagblad Trouw en als theatermaker verbonden aan het Ro theater in Rotterdam. 

NRC ****

'Jeremia maakt knap invoelbaar dat de agressie van antifascisten toen vaak even erg, zo niet erger, was dan die van reaguurders nu.' Lees de volledige recensie

VOLKSKRANT *****

'Van Heemstra en Kirmiziyüz vullen elkaar daarin steeds mooi aan, vlot, geestig, met rake beschrijvingen en een scherp oog voor detail.' 

TROUW *****

'Het slimme talige statementtheater van Van Heemstra en de verbeeldingskracht van Kirmiziyüz vloeien samen in een spannende mix bomvol tot nadenken stemmende observaties.' Lees de volledige recensie

THEATERKRANT ****

'Kirmiziyüz en Van Heemstra ontrafelen de geschiedenis. Verhelderend theater is het, dat niet alleen de status quo van Nederland pijnlijk blootlegt, maar ook de machteloosheid toont van een jonge generatie idealisten.' Lees de volledige recensie

PAROOL ****

'In een vlotte, slimme voorstelling behandelen ze een enorme veelheid aan thema’s’ ‘Misschien biedt de kunst uitkomst als plek om conflicten serieus aan te gaan, zonder dat ze per se moeten worden opgelost? Wil Schuurman zat bij de premiere in elk geval op de eerste rij.' Lees de volledige recensie

TICKETS
​& INFO

Frascati 1, 2, 3, 4:
Nes 63
1012 KD Amsterdam

Vlaams Cultuurhuis
​de Brakke Grond:
Nes 44
1012 KD Amsterdam

KAARTEN KOPEN – ONLINE KOPEN € 2,- GOEDKOPER
Kaarten voor Frascati koop je met korting via www.frascatitheater.nl Online gekochte kaarten zijn in de meeste gevallen 2 euro goedkoper. De betaling geschiedt dan via je creditcard of via IDEAL. Wanneer je tot vijf werkdagen voor aanvang van de voorstelling kaarten via internet koopt, dan worden je kaarten thuisgestuurd. Daarna kunnen gekochte kaarten bij de kassa worden afgehaald.

RESERVEREN EN/OF KOPEN VIA DE KASSA
Kopen en/of reserveren van kaarten voor Frascati en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond kan ook via de kassa van de theaters in de Nes. Deze is gevestigd in Frascati. Na 19:30 tot aanvang voorstelling kun je terecht bij de avondkassa’s in de theaters zelf. De avondkassa’s zijn alleen geopend op voorstellingsdagen.

OPENINGSTIJDEN KASSA
Telefonisch: maandag t/m vrijdag vanaf 11:00: t 020 626 68 66
Aan de kassa: dinsdag t/m zaterdag vanaf 17:00.

AVONDKASSA'S
Frascati
Nes 63, T: 020 626 68 66

De Brakke Grond, Rode Zaal & Expo Zaal
Nes 45,  T: 020 622 90 14

KORTINGEN
Ben je in het bezit van een Stadspas, een CJP of ben je jonger dan 27 jaar, dan betaal € 3,50 minder. Ook groepen vanaf 10 personen krijgen € 3,50 korting per persoon.

Studenten van alle kunstvakopleidingen krijgen € 5,- korting op een voorstellingskaart, geldend vanaf een half uur voor aanvang van de voorstelling. Reserveren is dan niet mogelijk. Groepen vanaf 10 personen jonger dan 27 jaar krijgen eveneens € 5,- korting op een voorstellingskaart.

VOL? TOCH LANGSKOMEN!
Bij volgereserveerde voorstellingen opent Frascati vanaf een uur voor aanvang de wachtlijst direct bij de desbetreffende avondkassa. Niet afgehaalde kaarten worden een half uur voor aanvang van de voorstelling doorverkocht.

Eten voor de voorstelling kan in Frascati Café: een Amsterdams (eet-)café met een frisse, kosmopolitische uitstraling, naast Frascati. Door de eenvoudige keukenfilosofie: goed eten voor weinig geld, bestel je een hoofdgerecht al vanaf € 10,-. In de zomer kan je lekker buiten eten en binnen kijk je je ogen uit naar de Wunderkammer: een kunstwerk vol rekwisieten uit theatervoorstellingen die in Frascati gespeeld hebben.
www.frascaticafe.nl

Frascati is gevestigd in een voormalig veilinghuis. De grote monumentale theaterzaal met zijn privé-loges zorgt voor een unieke sfeer. De prachtige locatie huisvest verder nog twee kleinere zalen, een vergaderruimte en een inpandig café-restaurant met buitenterras. Het is mogelijk één of meerdere zalen te huren. De zalen beschikken over hoogwaardige theatertechnische faciliteiten, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor (boek)presentaties, lezingen, debatten en congressen.

Frascati is gevestigd in de Nes, één van de oudste straatjes van Amsterdam. Deze straat is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt op ongeveer 5 minuten loopafstand van het Centraal Station. Ook zijn er diverse parkeermogelijkheden in de buurt.

MEER WETEN?
​Een aanvraag ontvangen we graag per e-mail verhuur@frascatitheater.nl. Beschrijf kort om wat voor soort gelegenheid het gaat, voor hoeveel personen, mogelijke data & tijden, welke voorzieningen je nodig denkt te hebben (microfoons, beamer, licht e.d.) en of er optredens plaatsvinden.

​Frascati Magazine,
september 2014

REDACTIE
Kiki Stoffels, Bas de Brouwer
& Bas van Peijpe

VORMGEVING
De Designpolitie, Amsterdam
www.designpolitie.nl

REALISATIE
H5mag