di 28 oktober t/m za 1 november

COMMEUNE

FRASCATI ISSUES

theater

Na het succes van Somedaymyprincewill.com maakte theatermaker Sadettin Kirmiziyüz samen met Marjolijn van Heemstra Hollandse
Luchten I: Jeremia
, een voorstelling over Nederlandse reaguurders
​die elkaar onder het mom van vrijheid van meningsuiting met beledigingen om de oren slaan op het internet. Wie zijn deze moderne Jeremia’s? En wat moeten we met hun klaagzang? Luisteren of negeren?

JANMAAT

Sadettin en Marjolijn doken in de geschiedenis van het Vrije Woord in Nederland en stuitten al gauw op dé Jeremia van onze generatie: Hans Janmaat (1934-2002), de verguisde leider van de Centrum Partij en Centrum Democraten. Volgens links Nederland de verpersoonlijking van racisme, volgens anderen een ziener en profeet. Genegeerd door de media, doodgezwegen in de Tweede Kamer en bedreigd. In 1992 werd Hans Janmaat veroordeeld toen hij zei dat hij de multiculturele samenleving wilde afschaffen. Nu, twintig jaar later, kijkt niemand meer van dit soort uitspraken op.

Waarom gold voor een politicus als Janmaat de vrijheid van meningsuiting niet en flirt half Nederland tegenwoordig met de vrijheid om te beledigen? Heeft Janmaat destijds de weg vrij gemaakt voor de reaguurders van nu? Hebben we massaal iets over het hoofd gezien? Hadden we niet moeten luisteren in plaats van doodzwijgen? Kirmiziyüz en Van Heemstra denken van wel. En dat is wat ze doen in de voorstelling Jeremia. Luisteren.

van en met Sadettin Kırmızıyüz en Marjolijn van Heemstra coaching Saar Vandenberghe eindregie Lizzy Timmers decor- en kostuumontwerp Sacha Zwiers lichtontwerp Gé Wegman scènefotografie Saris&denEngelsman de voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en het BNG Cultuurfonds.

NRC ****
'Jeremia maakt knap invoelbaar dat de agressie van antifascisten toen vaak even erg, zo niet erger, was dan die van reaguurders nu.' Lees de volledige recensie

Click to edit...

SADETTIN KIRMIZIYÜZ

Sadettin Kırmızıyüz (Zutphen 1982) studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij was o.a. te zien bij Mightysociety, de Toneelmakerij, het Nationale Toneel en het NNT. Zelf maakte hij verschillende voorstellingen over zijn Turks-Zutphense afkomst, met de focus op thema's als migratie, identiteit en religie. Met zijn stichting Trouble Man maakt hij de komende jaren een nieuwe reeks over de Nederlandse samenleving:Hollandse Luchten. Vanaf seizoen 2014-2015 gaat hij vanuit Trouble Man een samenwerking aan met het Ro Theater. In 2008 kreeg Sadettin voor Avondland de Henriëtte Hustinxprijs. In 2013 won hij de BNG Nieuwe Theatermakersprijs voor de remake vanAvondland en zijn oeuvre. In 2013 werd hij, samen met co-auteur Casper Vandeputte, genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfpijs voor Somedaymyprincewill.com.

MARJOLIJN VAN HEEMSTRA

Marjolijn van Heemstra (Amsterdam 1981) studeerde godsdienstwetenschappen in Amsterdam en werkt als theatermaker en schrijver. Vorig jaar rondde ze bij Frascati Producties haar succesvolle drieluik af over grenzen in een geglobaliseerde wereld. Bij uitgeverij de Bezige Bij bracht ze in 2010 de dichtbundel Als Mozes had doorgevraagd uit, die werd genomineerd voor de C. Buddinghprijs en bekroond met de Jo Peters poëzieprijs. In 2012 verscheen haar roman De laatste Aedema die volgend jaar wordt bewerkt tot televisie-serie. In april 2014 verschijnt haar tweede dichtbundel. Marjolijn is columnist voor dagblad Trouw en als theatermaker verbonden aan het Ro theater in Rotterdam. 

NRC ****

'Jeremia maakt knap invoelbaar dat de agressie van antifascisten toen vaak even erg, zo niet erger, was dan die van reaguurders nu.' Lees de volledige recensie

Click to edit...

Over The House

DE TELEGRAAF ****

'Dit is niet zomaar een theater voorstelling … Het is een aaneenrijging van miniatuurkunstwerkjes. Kom maar op met die CD​'

TROUW

'In de late uurtjes bepalen Marleen Scholten en Lizzy Timmers de sfeer met een spetterend concert'

THEATERKRANT ****

'The House is meer dan alleen een concert. The House is een visueel en muzikaal attractieve performance waarin met glimmende outfits en een dans voor het nieuwe wonen ook het showelement niet is vergeten​' Lees de volledige recensie

Over Building conversation

DE MORGEN

‘Een oefening in democratie’​

Over Lecture for everyone

THEATERKRANT

‘De Universele Lezing’ Lees de volledige recensie

Dé grote vraag dit  moment is niet wie ben ik, maar wie zijn wij samen?

In maart 2014 zette Frascati dit onderwerp voor het eerst  op de agenda met ME/WE. Voorstellingen, lezingen en talkshows die de participatiesamenleving onder de loep namen. In de laatste week van oktober zoomen we onder de titel CommeUne dieper in op gemeenschappen. Wat maakt een groep nu tot een gemeenschap.

Wunderbaum en de Veenfabriek verplaatsen zich met The House als moderne nomaden in een reizend huis dat voortdurend bevolkt wordt door wisselende reispartners en uiteindelijk ontaardt in een roadmovie met live popmuziek. Lotte van den Berg claimt met Building Conversation het gesprek als kunstwerk. Geïnspireerd op gesprekstechnieken van over de hele wereld ontwikkelt ze samen met beeldend kunstenaar Daan ’t Sas  nieuwe gespreksvormen. Sarah Vanhee infiltreert een week lang vergaderingen en bijeenkomsten met Lecture for everyone. Doel: een universele lezing houden over de betekenis van samenleven. En Simon Allemeersch hield twee jaar atelier in een gemeenschap in de verloederde Rabot flats in Gent. Hij maakte een indringende documentaire voorstelling over wonen, economie, armoede en persoonlijke ficties. Op het snijpunt van architectuur, stadsontwikkeling, geschiedenis en vormgeving.

Naast de voorstellingen nemen Vanhee, Van den Berg en Wunderbaum ieder een avond voor hun rekening nemen waarin ze reflecteren op hoe zij binnen hun werk een poging doen nieuwe gemeenschappen te creëren of in bestaande groepen trachten te infiltreren.

Frascati Issues
De voorstellingen die je in Frascati ziet, staan niet op zichzelf. Elk op hun eigen manier gaan ze over de wereld van vandaag en over ons mensen. Daarom biedt Frascati meer dan theater alleen. We presenteren deze extra programma's onder een herkenbaar label: Frascati Issues.

BUILDING CONVERSATION
LOTTE VAN DEN BERG/ DAAN 'T SAS

Building Conversation is het nieuwste project van theatermaker Lotte van den Berg en beeldend kunstenaar Daan ’t Sas. Geïnspireerd op gesprekstechnieken van over de hele wereld ontwikkelen ze nieuwe gespreksvormen. Samen met iedereen die wil, voeren ze deze gesprekken uit. Hierbij maken ze gebruik van theatrale vormen, maar verdwijnt het onderscheid tussen mensen in actie en mensen die toekijken. Iedereen aanwezig doet mee. Ook u bent van harte uitgenodigd.

Vier verschillende gespreksvormen
Speciaal voor Frascati is een programma samengesteld met daarin vier verschillende gespreksvormen. De gesprekken worden ingeleid en/of begeleid door: Floor van Leeuwen, Bart van Rosmalen, Dennis Molendijk, Jonathan Offereins, Daan ’t Sas en Lotte van den Berg

’Tijdens Building Conversation onderzoeken we hoe we met elkaar spreken en zouden kunnen spreken. Dit onderzoek doen we samen met u. Een gesprek is een gezamenlijke creatie; een ruimte te midden van mensen.’
​– 
​Lotte van den Berg & Daan ’t Sas

do 30 t/m za 1
​verzamelen bij Frascati 2
​aanvang divers / prijzen v.a. € 20,- (incl. borrel of eten)

LECTURE FOR EVERYONE 
SARA VANHEE / CAMPO / FRASCATI PRODUCTIES

Welke toespraak is universeel? Sarah Vanhee beantwoordt die vraag en breekt met haar Lecture for everyone in bij vergaderingen van de meest uiteenlopende organisati.  Lecture for everyone is geen voorstelling. Het is een indringer, een geschenk, een vriendelijk virus dat zich in het complexe weefsel van de stad verspreidt. Met haar lezing breekt Sarah Vanhee uit het theater en trekt ze de wereld in. Onuitgenodigd, als een friendly stranger kaapt ze uiteenlopende bijeenkomsten van mensen – een bedrijfstop, gemeenteraad, wijkcomité, enzovoort – om er een korte lezing te geven. Om een indruk te kregen van de plekken en bijeenkomsten die Vanhee eerder bezocht, kijk op www.lectureforeveryone.be

Concept & tekst Sarah Vanhee

op locatie - besloten

RABOT 4_358
SIMON ALLERMEERSCH

RABOT 4_358 is een documentaire voorstelling
Twee jaar lang vestigde Simon Allemeersch zijn persoonlijk atelier in een appartement in de Rabotwijk in Gent, in sociale woonblokken die beetje bij beetje leeglopen omdat ze zullen worden afgebroken.  In een buurt die de doortocht van kunstenaars moe was, ontstond er een kunstenaarsatelier in onderhandeling met de bewoners. In het atelier werd een geheugen van ‘de blokken’ gesticht en kon een nieuw verhaal tussen de bewoners en de buitenwereld ontstaan.

Deze voorstelling is tegelijkertijd een reconstructie van het verhaal van de gebouwen én van het atelier dat er bestond - in samenwerking met de bewoners. Het is een zoektocht naar antwoorden op heel eenvoudige vragen. Hoe komt het dat de eerste bewoners als dikkenekken werden bekeken? Hoe is dat zo snel kunnen veranderen? Waarom was de enige gemeenschappelijke ruimte in de torens een mortuarium? Wie heeft de vorm van deze gebouwen bedacht?

Zo ontstaat een verhaal van binnenuit over wonen, economie, armoede en persoonlijke ficties. Op het snijpunt van architectuur, stadsontwikkeling, geschiedenis en vormgeving.

wo 29
​Frascati 1/ 20:30

documentaire/Frascati Issues
€ 17 / 13,50

Bekijk de video: 
Simon Allemeersch / Rabotatelier, Rabot 4-358

THE HOUSE
WUNDERBAUM

Popconcert met film
Voor The House lieten Lizzy Timmers en Marleen Scholten een huis ontwerpen dat ze mee konden nemen. Als twee eigentijdse nomaden trokken ze rond, op zoek naar nieuwe uitzichten en verrassende perspectieven. Onderweg deelden ze hun woning met een bonte stoet muzikanten, performers en beeldend kunstenaars. Nu strijken ze neer in het theater, voor een muzikaal en filmisch verslag van hun omzwervingen. Zingend en swingend sleuren ze je de nacht in met Afrikaanse polyfonie, straffe electrobeats, filosoferende tieners, dampende instrumenten en de dans van het nieuwe wonen.

Het collectief Wunderbaum is sinds 2008 vaste bespeler van Frascati en wordt in binnen- en buitenland geroemd om haar manier van werken. Het gezelschap maakte geëngageerde voorstellingen op locatie omdat de acteurs tijdens het spelen graag gestoord worden door de werkelijkheid. Hun voorstelling Natives II werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2011. Onder de titel The New Forest werkt Wunderbaum sinds 2013 met socioloog Willem Schinkel, architectenbureau ZUS en vele anderen aan een open laboratorium voor de samenleving van morgen. Met voorstellingen, lezingen, debatten, een nederzetting in het hart van Rotterdam en een virtueel platform op www.thenewforest.nl.

do 30 okt t/m za 01 nov
Frascati 1/ 21:30
€17/13,50

Click to edit...