In 1991 werd Jeffrey Dahmer gearresteerd en beschuldigd van moord.
In zijn appartement vond de politie wegterende vleesresten en honderden polaroids, die Dahmer genomen had terwijl hij zijn slachtoffers op gruwelijke wijze vermoordde. In de diepvries vonden ze lichaamsdelen, netjes verpakt in plastic zakjes.

In The Dahmer Syndrome ontleedt Øystein Johansen de mechanismen
van wreedheid en onderzoekt hij de relatie tussen seksualiteit en perversie, en tussen observatie en voyeurisme. Op het podium zien we vijf mensen gevangen in een glazen huis, weggestopt zoals bladeren in een herbarium, of zoals vlinders in een vitrinekast. Een glazen huis als een diorama, waarin het universum van Dahmer zich ontrolt.

Samen met de gelauwerde voorstelling A thing of beauty vormt The Dahmer Syndrome een tweeluik waarin regisseur Øystein Johansen vertrekt van de perverse logica van Jeffrey Dahmer en andere lone wolfs, om onderzoek te doen naar obsessie en isolatie en hoe beide elkaar versterken.

regie Øystein Johansen performers Marius Mensink, Jurrien Remkes, Igor Vrebac, Erwin Dörr, Kajetan Uranitsch tekst Malmfrid Hovsveen Hallum
set-ontwerper Breg Horemans dramaturgie Jonas Rutgeerts componist Hans Kristen Hyrve

Deze voorstelling is geprogrammeerd in het kader van Fringe Festival Amsterdam

Frascati 2, diverse aanvangstijden
theater, 60 min
€ 11

NRC ****
'Jeremia maakt knap invoelbaar dat de agressie van antifascisten toen vaak even erg, zo niet erger, was dan die van reaguurders nu.' Lees de volledige recensie

Click to edit...

SADETTIN KIRMIZIYÜZ

Sadettin Kırmızıyüz (Zutphen 1982) studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij was o.a. te zien bij Mightysociety, de Toneelmakerij, het Nationale Toneel en het NNT. Zelf maakte hij verschillende voorstellingen over zijn Turks-Zutphense afkomst, met de focus op thema's als migratie, identiteit en religie. Met zijn stichting Trouble Man maakt hij de komende jaren een nieuwe reeks over de Nederlandse samenleving:Hollandse Luchten. Vanaf seizoen 2014-2015 gaat hij vanuit Trouble Man een samenwerking aan met het Ro Theater. In 2008 kreeg Sadettin voor Avondland de Henriëtte Hustinxprijs. In 2013 won hij de BNG Nieuwe Theatermakersprijs voor de remake vanAvondland en zijn oeuvre. In 2013 werd hij, samen met co-auteur Casper Vandeputte, genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfpijs voor Somedaymyprincewill.com.

JEFFREY DAHMER

Jeffrey Dahmer was een van de bekendste seriemoordenaars die de wereld heeft gekend (VS jaren ’80). Zijn geschiedenis lezend kun je amper geloven dat het niet om een boek van een of andere bekende thrillerschrijver gaat. Regisseur Johansen verdiept zich in de drijfveren en omstandigheden van deze lone wolf: de gefrustreerde seksuele driften en de gevaarlijke combinatie van obsessie en isolement.

Five men in a glass box.
Five men in a greenhouse, stored as plants in a collection.
Five men in a cabinet, pinned down like objects/insects,
Five men on a microscope slide​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 
maandelijks dit online magazine, acties en
​het programmaoverzicht.