VOORWOORD

RADIO FUTURA  ​​​
DE STEM VAN DE TOEKOMST
Frascati, Het Transitiebureau, de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Nederlands Theater Festival openden samen het culturele seizoen 2014-2015 met Radio Futura: dagelijkse anarchie tussen 16.00 en 19.00 uur vanuit Frascati 4. Van donderdag 11 september tot en met zaterdag 27 september 2014: live actieradio over kunst en de wereld.

LIVE ACTIERADIO OVER KUNST EN DE WERELD

De wereld is in verandering. In hoog tempo en onder grote druk komen nieuwe politieke, sociale, economische en ecologische werkelijkheden tot stand. Er wachten ons ongekende uitdagingen, maar welke rol vervult de kunst in deze veranderende samenleving? Met deze vraag openden Frascati, Het Transitiebureau, de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Nederlands Theater Festival het culturele seizoen 2014-2015.

We gingen drie weken de ether in en spraken met kunstenaars, journalisten, programmeurs, wetenschappers en politici over o.m. activisme, democratie, de kunstvakopleiding van de toekomst, radicale educatie, duurzaamheid. Radio Futura onderzocht elke dag met andere gasten, nieuwsgierig en vasthoudend de stand van het gewas. Radio Futura wilde, tegen alle wind in, ruimhartig de tijd te nemen voor het denken over kunst en samenleving en dit ideeën-archief permanent voor iedereen toegankelijk maken. Elke dag andere onderwerpen, andere gasten, andere vergezichten. Elke dag de onderste steen boven.

De redactie van Radio Futura bestond uit: Mark Timmer, Lara Staal, Berthe Spoelstra, Anoek Nuyens, Marijke Hoogenboom en Heske van den Ende. Nagenoeg elke uitzending werd gepresenteerd door Marjolein Frijling, samen met DJ’s Jimi Zoet, Marijn van Bussel en Jakob Proyer, in een tijdelijke radiostudio ontworpen door de Theatertroep en omringd door de installatie “#1 uit de collectie kunst en samenleving” van Het Transitiebureau. Dit was een installatie met 57 citaten van wetenschappers, theatermakers, journalisten, filosofen en politici van Thorbecke in 1862 tot en met vandaag. De vormgeving was in handen van Marthe Prins.

Hier een overzicht van de 13 totaal verschillende radio-uitzendingen die gratis live bij te wonen waren en nog steeds online te beluisteren zijn. In de avonduren nam Radio de Richel de zender over onder het motto ‘toneel maken we, over de rest lullen we’. Ook zij brachten een gevarieerd aanbod aan toneelliteratuur, korte verhalen, filosofische overwegingen en belangeloze gesprekken. En ook die uitzendingen zijn nog steeds te beluisteren. 

“We zijn nog maar net begonnen met dit gesprek, maar ik ben nu al behoorlijk gechoqueerd door wat ik hier hoor aan tafel…” Naomi Velissariou

“Zo ontvouwde zich op Radio Futura de afgelopen weken zich een discours met een lengte van maar liefst 39 uur.” Tobias Kokkelmans

“… als het daar maar mag liggen – ik wijs nu naar het midden van de tafel – en dat wij ons daar met z’n allen toe kunnen verhouden. Dat het werk door beweegt nadat ik het gemaakt heb. Dat mensen er over heen pissen, geweldige dingen schrijven of dat zich in elk geval perspectiefverschuivingen ontwikkelen. Je hoopt dat een werk aan diepgang wint doordat mensen er naar kijken en het daardoor groter groeit dan je had kunnen denken.” Bianca van der Schoot 

Redactie Radio Futura: Mark Timmer, Lara Staal, Berthe Spoelstra, Anoek Nuyens, Marijke Hoogenboom, Heske van den Ende.