Gender and Sexuality Animation. 

video-play-button

Judith Butler: Your Behavior Creates Your Gender

video-play-button

Nobody is born one gender or the other, says the philosopher. "We act and walk and speak and talk in ways that consolidate an impression of being a man or being a woman."

Leestips

Boekhandel vrolijk koos de meest bepalende boeken over gender en seksualiteit voor je uit. Wil je één van deze boeken aanschaffen? Klik dan op de cover. Veel leesplezier!


BOI, song of a wanderer - Anne Marie Borsboom

BOI, SONG OF A WANDERER

Anne Marie Borsboom


Boi, Song of a Wanderer is a photographic journey through life and around the world to find peace and salvation, which is being true to oneself. It is a unique document and an impressive story about a ten year period in the life of Nitzan Krimsky and his transition from girl to boi.

The story is told through endless diaristic self-portraits. From being the girl with a moustache, to floating in between identities, until the final step was taken. We are witnesses to this fascinating and haunting story of both victim and hero. The self-reflexive images, often provocative, narcissistic and obsessive, result from a constant and feverish investigation of the own identity and its representation.


Bodies That Matter - Judith Butler

BODIES THAT MATTER

Judith Butler


In Bodies That Matter, renowned theorist and philosopher Judith Butler argues that theories of gender need to return to the most material dimension of sex and sexuality: the body. Butler offers a brilliant reworking of the body, examining how the power of heterosexual hegemony forms the "matter" of bodies, sex, and gender. Butler argues that power operates to constrain sex from the start, delimiting what counts as a viable sex. She clarifies the notion of "performativity" introduced in Gender Trouble and via bold readings of Plato, Irigaray, Lacan, and Freud explores the meaning of a citational politics. She also draws on documentary and literature with compelling interpretations of the film Paris is Burning, Nella Larsen's Passing, and short stories by Willa Cather.De verloren taal der kranen - David Leavitt roman

DE VERLOREN TAAL DER KRANEN

David Leavitt


Voor het eerst ECHTE liefde voor Philip, 'n Newyorkse homo van 25; dit boek De verloren taal der kranen was David Leavitt's romandebuut, waarmee hij internationaal doorbrak en waarin hij met veel gevoel en inzicht een beslissende fase in het leven van een New Yorks gezin beschrijft.


Homo encyclopedie van Nederland

HOMO ENCYCLOPEDIE VAN NEDERLAND


Bladerboek over homo (mannen) cultuur in Nederland: in 24 hoofdstukken komen in deze forse homo-encyclopedie de cultuur en geschiedenis van mannelijke homoseksualiteit in Nederland aan de orde - Al voor de Tweede Wereldoorlog bestond in Nederland een organisatie voor lesbiennes en homoseksuelen en waren er kroegen voor homo's en lesbo's, maar tegenwoordig is de Nederlandse homocultuur gevarieerder dan ooit met homo sportclubs, homo tijdschriften, een homokrant en een lesbisch tijdschrift, met Homostudies op universiteiten, en tevens is Nederland een van de weinige landen waar het burgerlijk huwelijk voor gelijkgeslachtelijke paren mogelijk is.I am a woman now, boek in het Nederlands

I AM A WOMAN NOW (NL)

Michiel van Erp en Danielle Serdijn


Het boek I AM A WOMAN NOW van Michiel van Erp en Danielle Serdijn is een portret van 5 transseksuele vrouwen op leeftijd, die alle door dezelfde ‘wonderdokter’ Georges Burou werden geopereerd in de jaren vijftig en zestig in Marokko. Zij blikken terug in de herfst van hun leven. Heeft hun radicale keuze de verwachte voldoening gebracht? 
Een boek over transseksualiteit en transgender leven, verhalen over het najagen van het haast onbereikbare, de kloof tussen het realiseren van een droom en de harde realiteit die er soms op volgt. Vijf zeer openhartige gesprekken, opgetekend door Daniëlle Serdijn, met de befaamde Franse Bambi, de Vlaamse Corinne, de flamboyante Britse April, de Duitse Jean, en de Nederlandse Colette: allen ondernamen ze de barre tocht naar het mysterieuze Casablanca en de illegale praktijk van Burou.


I Am A Woman Now is een boek naar de documentaire I Am A Woman Now van Michiel van Erp en Danielle Serdijn. Wil je de documentaire zien? Klik hier (NPO, Uitzending Gemist)Lesbo Encyclopedie van Nederland

LESBO ENCYCLOPEDIE VAN NEDERLAND


De Lesbo-encyclopedie geeft in twintig hoofdstukken met meer dan vijfhonderd lemma’s, geschreven door meer dan honderd auteurs, een uitgebreid beeld van het lesbische leven in Nederland: over Anna Blaman, Andreas Burnier, Ien Dales, Annemarie Grewel, Barbara Barend, Frédérique Spigt, Claudia de Breij en vele anderen; de Lesbo-encyclopedie is een prachtig lees- en kijkboek, met feiten en foto’s, herinneringen en herkenning. Maar bovenal is het een boek waarin de veelzijdigheid van het lesbische leven in al zijn bekende en Mijn valse verleden - Alex Bakker

MIJN VALSE VERLEDEN

Alex Bakker


Het autobiografische verhaal van een man geboren als meisje. 

Alex Bakker werd geboren als jongste dochter in een protestants gezin in Drenthe. Op zijn achtentwintigste verandert hij van geslacht. Een nieuw begin, in het juiste lichaam. Hij stopt alles wat herinnert aan zijn oude leven letterlijk in dozen, om die nooit meer open te doen. Ruim vijftien jaar later heeft hij eindelijk de moed verzameld om zijn jeugd onder ogen te zien: 'Ik ben historicus en ik vervals mijn eigen geschiedenis. Een man zonder verleden, wilde ik dat echt worden?' 

In 'Mijn valse verleden' gaat Alex Bakker op zoek naar de pijnlijke waarheid van vroeger. Hoe was het om verraden te worden door je lichaam, om onmetelijk jaloers te zijn op jongens, en om te beslissen dat alles anders moest?


The Well of Loneliness - Radclyffe Hall

THE WELL OF LONELINESS
Radclyffe Hall


'As a man loved a woman, that was how I loved...It was good, good, good...' Stephen is an ideal child of aristocratic parents - a fencer, a horse rider and a keen scholar. Stephen grows to be a war hero, a bestselling writer and a loyal, protective lover. But Stephen is a woman, and her lovers are women. As her ambitions drive her, and society confines her, Stephen is forced into desperate actions. The Well of Loneliness was banned for obscenity when published in 1928. It became an international bestseller, and for decades was the single most famous lesbian novel. It has influenced how love between women is understood, for the twentieth century and beyond.


Virginia Woolf - Harris, Alexandra

VIRGINIA WOOLF

Alexandra Harris


'Every secret of a writer's soul, every experience of his life, every quality of his mind, is written large in his work.' - Virginia Woolf

Deze aantrekkelijke, handzame biografie vertelt hoe een gedreven jonge vrouw, met haar onafscheidelijke notitieboekje, een van de grootste schrijvers uit de wereldliteratuur werd. Het is een verhaal dat bruist van vriendschap, liefde, humor, taal - een van uur tot uur en van dag tot dag intens geleid leven, geïnspireerd door en gewijd aan literatuur en kunst. Een moedig leven ook - wars van conventies, verscheurd door gecompliceerde liefdes en overschaduwd door hevige depressies en inzinkingen.


We volgen Woolf van de beslotenheid van haar victoriaanse kindertijd tot aan de seksuele, sociale en artistieke bevrijding die Bloomsbury haar bracht en waarbij ze steeds op zoek was naar nieuwe literaire vormen, uitdagender, gedurfder werk.


                      Deze leeslijst is mede mogelijk gemaakt door gay and lesbian book+dvd store​ boekhandel vrolijk amsterdam - gay en lesbische boeken en films

Kijktips

Boekhandel Vrolijk koos de meest bepalende films en documentaires over gender en seksualiteit voor je uit. Wil je één van deze boeken aanschaffen? Klik dan op de cover. Veel kijkplezier!

​​​​


Boys don't cry

BOYS DON’T CRY (EN)

Kimberly Peirce, 1999


Prachtig verdrietig en waargebeurd verhaal: Brandon Teena (Hilary Swank) is een nieuweling in het stadje Falls City in Nebraska. Vrouwen vallen voor zijn charme. Maar Brandon is eigenlijk een meisje!

Als 'hij' verliefd wordt op een meisje, wil hij-zij de waarheid niet verzwijgen. Het begin van een heftig drama met dodelijke afloop. Peirce's film Boys Don't Cry maakt verdrietig omdat het waar is gebeurd. De atletische Hilary Swank speelt Teena Brandon als een overmoedige tiener, die met afgebonden borsten en sokken in haar onderbroek sprekend een puber jongen is. Ook mooi is Chloë Sevigny als Brandon's naar liefde verlangende vriendinnetje dat niet te diep wil denken.

Met oa actrice Alison Folland die in 1998 de 'Independent Spirit Awards nomination for Best Actress' won voor haar rol in de lesbische film ALL OVER ME.Tomboy - DVD Celine Sciamma

TOMBOY (FR)

Celine Sciamma, 2011


De film Tomboy is 'n hartverwarmend verhaal over de jonge Laura, die best wel Michael genoemd wil worden. Een film vol ontwapenende acteerprestaties van de grotendeels jonge cast waarin het 10-jarige meisje Laure met haar ouders en zusje Jeanne verhuist naar een stadje aan de buitenrand van Parijs.


Tijdens de zomervakantie, wanneer alle kinderen uit de buurt buiten spelen, voelt Laure zich buitengesloten. Totdat ze Lisa, ook 10 jaar, ontmoet. Vanaf hun eerste gesprek is Lisa ervan overtuigd dat Laure een jongen is. De jongensachtige Laure gaat hierin graag mee en stelt zich voor als Michael. Lisa introduceert Michael bij de kinderen uit de buurt en al snel is ‘hij’ één van hen. Naarmate de zorgeloze zomer ten einde komt wordt het steeds gecompliceerder voor Laure om haar geheim te bewaren.


Times of Harvey Milk, The

THE TIMES OF HARVEY MILK (EN)

Rob Epstein, Richard Schmiechen, 1984

Documentary


Harvey Milk was een van de eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurders in de Verenigde Staten. In 1977 werd hij gekozen als lid van de “San Fransisco Board of Supervisors. Milk, a.k.a. ‘Mayer of Castro street’, was een voorvechter van de rechten van homo’s in een tijd vol haat en agressie tegen homoseksuelen.


In 1978 werd Harvey Milk vermoord door afgetreden gemeenteraadslid Dan White, een man met homofobe opvattingen. De gay community reageert woedend en rellen breken uit.
                      Deze kijktips zijn mede mogelijk gemaakt door gay and lesbian book+dvd store​ boekhandel vrolijk amsterdam - gay en lesbische boeken en filmsFRASCATI ISSUES: Mr.Mrs.Mx.

Three nights of theatre, performance and talks on gender and sexuality 

Programma Mr.Mrs.Mx.

                                                   DO 30 APRIL T/M ZA 2 MEI - DIVERSE TIJDEN TUSSEN 17:00-20:00. 

WALKING:HOLDING

Rosane Cade (UK)

Een theatrale wandeling (Duur van de wandeling: ca. 30 min. Start-en eindpunt: Frascati)

Een kale vrouw pakt je hand door de Nes. Een man in het zwart leidt je door een steeg. De jongen met capuchon naast je op het bankje slaat zijn arm om je heen, waarna een vrouw met witte haren je een innige omhelzing geeft ten afscheid. In Walking:Holding maak je een tocht door de stad, bij de hand genomen door uiteenlopende, kleurrijke mensen. Een unieke, uitdagende en hartverwarmende ervaring.                              


DO 30 APRIL -FRASCATI 1 - 20:30

RECOVERY

Frascati Producties/ Florentina Holzinger

Performance

Uitgangspunt van Recovery is het tragische ongeval bij een van de uitvoeringen van Kein Applaus für Scheiße in Noorwegen, waarbij Florentina Holzinger uit de nok van het theater viel. Recovery is geïnspireerd op het lange herstelproces dat daarop volgde en op de gelijknamige titel van het zevende album van de Amerikaanse rapper Eminem.

​​

DO 30 APRIL T/M ZA 2 MEI - FRASCATI 3 - DOORLOPEND TUSSEN 18:00-22:00

CAR DECONSTRUCTION

Dina Rončević

beeldende kunst

Drie dagen lang verandert Frascati 3 in een werkplaats, waar een groep jonge meisjes onder leiding van Dina Roncevic eigenhandig twee motoren zal reduceren tot een verzameling losse onderdelen. Een vrolijke en eigenzinnige installatie, fascinerend in zijn eenvoud en vanzelfsprekendheid.

DO 30 APRIL & VR 1 MEI – FRASCATI 2 – 22:30 ​

MACHO DANCER

Eisa Jocson (PH)

dans

Het is een fenomeen in de Filipijnse uitgaansscene: jonge mannen uit de lagere klassen die in dure nachtclubs hun brood verdienen als ‘macho dancers’. Met hun lichaam als kapitaal spelen zij de rol van de viriele, sterke man, in een poging uit hun economisch zwakke positie te ontsnappen. De Filipijnse choreografe Eisa Jocson voert deze paradox nog een stap verder door als vrouw in de huid van de macho danser te kruipen. Het resultaat is fascinerend en verwarrend, een ijzersterke performance die aan de haal gaat met schijnbaar vaststaande begrippen als kracht en kwetsbaarheid, mannelijkheid en vrouwelijkheid.
(Toegang gratis op vertoon van toegangskaart Recovery of Exploring Gender.)

DO 30 APRIL T/M ZA 2 MEI - FRASCATI 4 - DOORLOPEND TUSSEN 19:00-20:30 EN 21:30-23:00 (DUUR: 6MIN)

HELLO BABY

Dries Verhoeven

Vijf jaar geleden ontmoette Dries Verhoeven in een rampgebied in Sri Lanka een 15-jarige hoerenjongen. In al zijn goedheid probeerde Dries de jongen duidelijk te maken dat hij lichamelijke intimiteit op deze leeftijd misschien beter op een andere manier ontdekken. De jongen sprak de memorabele woorden: "You stop feeling responsible for me. I want to study and have no problem at all using my body. You are patronizing, you Western man". Dries was stil. Nu brengt hij een kleine ode aan die ontmoeting. 

DO 30 APRIL T/M VR 1 MEI - DOOR DE STAD - 20:00 STARTPUNT: TUSSEN DR. D.M. SLUYSPAD EN HET HORTUSPLANTSOEN.

CHOREOGRAPHY FOR THE RUNNING MALE

Eglė Budvytytė (LT)

Een groep mannen rent door de stad, krachtig en gedisciplineerd. Dan worden in dit eenduidige, herkenbare tafereel langzaam heel andere bewegingen zichtbaar, kleine momenten van emotie, kwetsbaarheid, schaamte, verleiding. Choreography for the Running Male tornt op speelse wijze aan de vanzelfsprekendheid van de machocultuur in de publieke ruimte. Tegelijk wordt zichtbaar hoe mannelijkheid en vrouwelijkheid niet uitsluitend verbonden zijn met de biologie van het lichaam, maar evenzeer met gedragingen, gebaren en emoties.


VR 1 MEI - FRASCATI 2, 19:00

ARTISTS ON ART & PROVOCATION
Frascati Producties
English spoken

Kunstenaars in gesprek over kunst en provocatie. Over persoonlijke overtuigingen, omgaan met publieksreacties en het maken van provocatief werk in een samenleving met lange tenen. Met deelname van onder anderen: Tinkebell, Dries Verhoeven en Florentina Holzinger. Onder leiding van de Brits-Amerikaanse kunstenaar Brian Lobel. 


​​

VR 1 MEI - FRASCATI 1- 20:30

EXPLORING GENDER

Frascati Producties

actualiteit

Op vrijdag 1 mei hebben we een indrukwekkende line up van internationale kunstenaars en denkers die hun licht laten schijnen over gender en seksualiteit, identiteit en beeldvorming, mannelijkheid en vrouwelijkheid. Met bijdragen van o.a Florentina Holzinger & Eliza Steinbock, Dina Rončević, Eisa Jocson, Ivo Dimchev, Dries Verhoeven, Tinkebell, Boogaerdt & VanderSchoot, Davy Pieters, Brian Lobel, Rosana Cade, Eglė Budvytytė , Vincent Riebeek, Jochen Stechmann, Simone van Saarloos, Stine Jensen, Bas Haring. O.l.v. filosoof en acteur Martijn de Rijk. Na afloop gratis bezoek aan Macho Dancer van Eisa Jocson.

ZA 2 MEI – FRASCATI 2- 19:00

FRANZ KAFKA IS A TWINK

Frascati 15:15

De jonge programmamakers van Frascati 15:15 geven hun eigen kijk op gender met de korte performance Kafka is a Twink van PARK PONY (Toneelschool Maastricht), een portret van een parmantige en stuiptrekkende generatie. Ze sluiten de avond af met een queer minded feestje in het Frascati Café met DJ-duo Tranny 4/7.

ZA 2 MEI- FRASCATI 1 – 20:30

OPERVILLE

Ivo Dimchev

theater

Het enfant terrible van de performance scene is terug. Met zijn gespierde lichaam en markante falsetstem als instrument is hij het stralende middelpunt in een avontuur voor meerdere zangers en performers. Operville is een brutale interpretatie van het idee ‘opera’, vol improvisatie en muzikale uitstapjes. Een borderline-event waar alles mogelijk is.

ZA 2 MEI – FRASCATI 2 – 22:30

4ULTIMATE

Vincent Riebeek

performance

Vier mannen zetten hun beste beentje voor. Middelpunt en motor van hun krachtmeting is een enkele vrouw, om wiens aandacht ze strijden. Een boeiende paringsdans, die op zijn beurt moet wedijveren om de aandacht van het publiek met de webcam-porno die tegelijk de zaal binnenstroomt. Zo ontstaat een fascinerend spanningsveld tussen de instant-intimiteit van de digitale ruimte en de kwetsbare live relatie tussen performers en publiek.
Video

Gender ​and

Sexuality ANIMATION

Video

Judith Butler:

´Your behavrior creates your  gender'

FRASCATI ISSUES: Mr.Mrs.Mx.

Drie avonden theater, performance en talks over gender en seksualiteit
(This programme is language no problem unless stated differently)

Je kunt niet over gender praten zonder het over performativiteit te hebben. Reden te meer om Frascati Theater de arena te laten zijn waar internationale gasten uit uiteenlopende disciplines hun kijk op gender en seksualiteit geven. Onze onbedwingbare drang om mensen in hokjes in te delen gaat volledig voorbij aan de strikt persoonlijke ervaring van onze identiteit en seksuele voorkeur. De mens valt niet terug te voeren tot enkele categorieën. Frascati Issues onderzoekt met kunstenaars en denkers de grenzen van het mannelijke en het vrouwelijke en van onze seksualiteit. 

Met bijdragen van Florentina Holzinger (AT/NL), Dina Rončević(HR), Eisa Jocson (PH), Ivo Dimchev (BU/BE), Dries Verhoeven,Tinkebell, Boogaerdt&VanderSchoot, Davy Pieters, Brian Lobel(US/UK), Rosana Cade (UK), Eglė Budvytytė (LT), Vincent Riebeek, Jochen Stechmann (DE), Simone van Saarloos, Stine Jensen, Bas Haring e.v.a. Voor het volledige programma zie hieronder.

Programma

30 april t/m 2 mei